Ιδέες για μονοήμερες εκδρομές από Αθήνα για την Πρωτομαγιά

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Η Πρωτομαγιά μας δίνει μια ωραιότατη αφορμή για μονοήμερες αποδράσεις εκτός των τειχών της πόλης, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν είναι αδιάφορες.


Αγκίστρι

Ξεκινάμε με ένα νησί. Το μικρό και καταπράσινο Αγκίστρι, στην καρδιά του Σαρωνικού, απέχει 55 μόνο λεπτά από τον Πειραιά με πλοίο Catamaran και 5 ναυτικά μίλια από την Αίγινα. 



Η δική μας εμπειρία από την επίσκεψή μας στο νησί μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Θα σας προτείναμε, για μία μονοήμερη εκδρομή, να μην πάρετε μαζί αμάξι. Οι διαδρομές είναι μικρές και μπορεί εύκολα να τις καλύψει είτε το τοπικό ιδιωτικό λεωφορείο ή κάποιο ταξί. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε ωστόσο είναι να νοικιάσετε ένα ποδήλατο και να ακολουθήσετε την παραλιακή διαδρομή από τη Σκάλα, που είναι το λιμάνι, προς το Μεγαλοχώρι, την πρωτεύουσα. Θα εκπλαγείτε από την πανέμορφη παραλία Χαλικιάδα και το καταπράσινο τοπίο με τα δέντρα που σχεδόν αγγίζουν τη θάλασσα.

Χαλκίδα

Μόλις 70 χλμ από την Αθήνα, η Χαλκίδα συνδυάζει θάλασσα, φρέσκο ψάρι και όμορφα τοπία. Κλέβει τις εντυπώσεις με το φαινόμενο της παλίρροιας στον πορθμό του Ευρίπου! Προσφέρεται για ιδανικούς περιπάτους στις πελώριες παραλίες της, για ένα ζεστό καφέ με θέα τον παραλιακό δρόμο και ένα ούζο με γαρίδες στις ψαροταβέρνες της περιοχής. 


Παράλληλα, η Χαλκίδα είναι γεμάτη από αξιοθέατα, όπως είναι η παλαιά κινητή και η νέα καλωδιακή γέφυρα, που εντυπωσιάζουν τους περαστικούς και προσφέρουν πλούσια θέα. Επιπλέον, μια επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο και στο κάστρο του Καράμπαμπα θα σας γεμίσει θαυμασμό μέσα από τα αρχαία ευρήματα της Ερέτριας και τα σπάνια αντικείμενα και όπλα του λαογραφικού μουσείου.

Λουτράκι

Μπορεί να αποτελεί ένα συνηθισμένο μέρος για μονοήμερες εκδρομές, αλλά δεν παύει να θεωρείται ένας από τους πιο πολυσύχναστους, καθώς απέχει μόλις 80 χλμ από την Αθήνα. Αρκετοί είναι αυτοί που συνδυάζουν το Λουτράκι με το καζίνο. Έχοντας μαζί σας καλή παρέα, θα διασκεδάσετε στην παραλιακή του Λουτρακίου, θα ρίξετε μια ματιά στα μαγαζιά και θα περπατήσετε στις πολυσύχναστες νεανικές πλατείες.


Όσον αφορά στις γεύσεις, το Λουτράκι προσφέρει όχι μόνο θαλασσινές απολαύσεις που μένουν αξέχαστες, αλλά και υπέροχα επιδόρπια που θα σας αφήσουν μια γλυκιά γεύση στο τέλος. Άλλοι μπορούν να επισκεφτούν τα ιαματικά λουτρά και το σύγχρονο spa ενώ οι λάτρεις της βόλτας ας απολαύσουν τη διαδρομή προς τη λίμνη της Βουλιαγμένης και το Ηραίον. Τα μοναστήρια, οι μυκηναϊκοί τάφοι στο Σκάλωμα και τα μικρά εξωκλήσια έχουν άκρως μαγευτικό χαρακτήρα.

Ναύπλιο

Πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας, η οποία γεμίζει ενέργεια και οξυγόνο κάθε επισκέπτη της. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, σε απόσταση περίπου 140 χλμ. και θεωρείται ως ο δημοφιλέστερος προορισμός για μονοήμερες εκδρομές  κάθε εποχή του χρόνου. Ένας καφές στην πλατεία Συντάγματος, κάτω από τον πλάτανο, ένα ποτό στα μπαρ και στα μαγαζιά στον παραλιακό δρόμο και το εκπληκτικό φαγητό σε εστιατόρια και μεζεδοπωλεία θα μετατρέψουν την εκδρομή σας σε ονειρική. Αποτελώντας το ορμητήριο για τις νεαρές παρέες και τα ζευγάρια, το Ναύπλιο προσφέρει φρέσκα θαλασσινά αλλά και γευστικές ποικιλίες κρεατικών.

Η επίσκεψη στο Μπούρτζι και μια ρομαντική βόλτα μέσα στα στενάκια της Παλιάς Πόλης «ταξιδεύουν» ακόμα και τον πιο απαιτητικό. Για αυτούς που αναζητάνε την περιπέτεια, το Παλαμήδι με ύψος 216 μέτρα και 999 σκαλοπάτια μέχρι το κάστρο αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση. Τέλος, αν και το Ναύπλιο δεν προορίζεται για μπάνιο στη θάλασσα, διαθέτει μια μικρή παραλία κάτω από το Παλαμήδι, η οποία αποτελεί το τέρμα μιας πανέμορφης διαδρομής μέσα στη φύση.

Σαλαμίνα

Μόλις ένα ναυτικό μίλι μακριά από τον Πειραιά, η Σαλαμίνα «κινείται» στα πλαίσια ενός οικονομικού και γρήγορου προορισμού, που συνθέτει μια χαλαρωτική εκδρομή. Μπάνιο, ηλιοθεραπεία, φρέσκα «πιάτα» με άρωμα θάλασσας και πολύ παιχνίδι είναι λίγα από αυτά θα σας εντυπωσιάσουν. Είτε με φεριμπότ από το Πέραμα είτε με καράβι από τον Πειραιά, η Σαλαμίνα γοητεύει με τις πετρόχτιστες κατοικίες και την πράσινη βλάστηση, που καταλήγει στις παραλίες της.


Πάρτε μαζί τα ποδήλατά σας και οδηγηθείτε μέσα στο δάσος της Φανερωμένης και στα καταπράσινα τοπία που θα σας μείνουν αξέχαστα! Όμορφη είναι η επίσκεψη στην καθαρή αμμουδιά Αιάντειο και στις ταβέρνες της περιοχής, στο αρχαίο λιμάνι Αμπελάκια, που πραγματοποιήθηκε η διάσημη ναυμαχία, και στην Ακτή Καραϊσκάκη, μια περιοχή «πλημμυρισμένη» από φοινικόδεντρα και βότσαλα.

Γαλαξίδι

Σε απόσταση 217 χλμ. από την Αθήνα και 90 χλμ. από την Πάτρα, το Γαλαξίδι θεωρείται ένας από τους πιο γραφικούς προορισμούς. Οι εικόνες από τα δρομάκια και το λιμάνι και ο περίπατος στην απέναντι  πλευρά του αναδεικνύουν την ομορφιά της περιοχής. Με ήρεμους ρυθμούς και ζεστή ατμόσφαιρα, το Γαλαξίδι προσφέρει μαγαζιά για κάθε είδους φαγητό και 2-3 μπαράκια που δημιουργούν ατμόσφαιρα με το τζάκι τους.
Γνωστό για το έθιμο με τα μουτζοαλευρώματα την Καθαρά Δευτέρα, το Γαλαξίδι αν και ήσυχη τοποθεσία προκαλεί πανικό, με δεκάδες άτομα να πολεμούν μέσα σε στολές και κρατώντας σακούλες με αλεύρι. Εκτός από τη γιορτή, αξίζει να επισκεφτείτε τον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, το πολεμικό μουσείο και να περπατήσετε στην τοποθεσία  Τούρλα και Καρκάρια στη Βουνιχώρα, καθώς και στο Δάσος των Κέδρων στη Βουνιχώρα, που προσφέρουν πλούσια φυσικά τοπία. Μόνο καλές αναμνήσεις μπορεί να έχει κάποιος από το Γαλαξίδι.

Αίγινα

Η Αίγινα μπορεί να μην έχει τις τοπ παραλίες, αλλά το γραφικό και πανέμορφό της λιμάνι, οι διαδρομές της ενδοχώρας, οι αρχαιολογικοί της χώροι –must ο Ναός της Αφαίας, όσες φορές κι αν τον έχετε επισκεφθεί– ο απογευματινός καφές με φόντο τον ήλιο που δύει πίσω από την καταπράσινη Μονή, στην Πέρδικα, αρκούν για να την αγαπήσουμε. 

 

Πού θα φάτε: Φρεσκότατο ψάρι και θαλασσινές νοστιμιές συνοδεία ούζου στον Σκοτάδη, στην παραλία της Αίγινας, ή στο ουζερί της κυρίας Γελαδάκη, πίσω από την ψαραγορά. Για κρεατοφαγία μέχρι τελικής πτώσης στο Πέτρινο στο χωριό Ανιτσαίου, στο δρόμο προς Αγία Μαρίνα και στο Στέκι του Κυνηγού, επίσης στου Ανιτσαίου.

Πάρνηθα

Τι θα κάνετε: Υπέροχα πεζοπορικά μονοπάτια που διασχίζουν καταπράσινες πλαγιές της (μπορείτε να πάρετε ιδέες για διαδρομές από το site του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας ή να αυτοσχεδιάσετε, ακολουθώντας όποιο μονοπάτι σας φαίνεται πιο ειδυλλιακό), η λίμνη Μπελέτσι με ένα μίνι ζωολογικό κήπο στην όχθη της, η λαμπρότητα των βασιλικών κτημάτων στο Τατόι, το φαντασμαγορικό Σπήλαιο του Πανός και φυσικά τα… κοψίδια στο Κατσιμίδι καθιστούν την Πάρνηθα έναν εκ των κορυφαίων προορισμών για τις μονοήμερες αποδράσεις μας. 

 

Πού θα φάτε: Όπως αναφέραμε παραπάνω, σούπερ κοψίδια στην Πίνδο, η οποία σερβίρει καλοφτιαγμένα ορεκτικά, ασυναγώνιστο κοντοσούβλι, ζουμερά παϊδάκια και σπιτικές τηγανιτές πατάτες, σε τιμές που κυμαίνονται στα 15-17€ το άτομο, ενώ αν προτιμάτε κάτι πιο «βουνίσιο», ο Λάμπρος στο Κατσιμίδι σερβίρει επίσης εξαιρετικά παϊδάκια, συνοδεία σούπερ τζατζικιού και λοιπών παραδοσιακών ορεκτικών στην όμορφη αυλίτσα. Οι τιμές και εδώ κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.

Πεντέλη

Τι θα κάνετε: Μια εξόρμηση στην «γειτονική» Πεντέλη συνδυάζει ωραίες διαδρομές, ενδιαφέρουσες αφορμές για μυστικιστικές συζητήσεις (βλ. Σπηλιά του Νταβέλη) και, βεβαίως, καλό φαγητό. Στην Σπηλιά, θα φτάσετε είτε ακολουθώντας το μονοπάτι από τη Νέα Πεντέλη, είτε οδηγώντας αυτήν εδώ τη διαδρομή. Μία ακόμα ωραία πεζοπορική (ή και ποδηλατική) διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από το τέρμα της Αμαδρυάδων στη Δροσιά και καταλήγει στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Διονύσου (δείτε περισσότερα εδώ). Επίσης, ο καλά κρυμμένος από τα αδιάκριτα ρεύματα καταρράκτης στο Ντράφι, ο οποίος εκπλήσσει και τον πιο δύσπιστο κάτοικο της Αθήνας για την ομορφιά της πόλης του είναι ακόμα ένα highlight της περιοχής. Για να τον βρείτε, θα ακολουθήσετε με τα πόδια το μονοπάτι που φαίνεται σε αυτόν εδώ τον χάρτη. 

 

Πού θα φάτε: Στον θρυλικό Κρυστάλλη, στην πλατεία της Πεντέλης, στα δυνατά σημεία του μενού του οποίου συγκαταλέγονται το κοντοσούβλι, τα λουκάνικα, το κοκορέτσι, το γουρουνόπουλο και το αρνάκι στη σούβλα, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 17-20€ το άτομο. Αν θέλετε κάτι διαφορετικό, το Coupepe στην πλατεία της Νέας Πεντέλης ψήνει ασυναγώνιστη πίτσα, είτε του κλασικού τύπου (όπως τις τρώγαμε παλιά στις… ελληνικές πιτσαρίες της γειτονιάς) είτε σε δημιουργικές παραλλαγές, όπως εκείνη με το ροκφόρ και τη μαρμελάδα βατόμουρο. Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 10-15€ το άτομο.

Λίμνη Μαραθώνα

Τι θα κάνετε: Μια εξοχή κάτι λιγότερο από μισή ώρα από το κέντρο της πόλης, η Λίμνη του Μαραθώνα εκτός από καφεδάκι στο ξακουστό Fragma με την πανέμορφη θέα, προσφέρει και μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για τους απανταχού φυσιολάτρες να ‘χορτάσουν’ την ομορφιά του τοπίου. Φέρτε λοιπόν μαζί σας τα ποδήλατα, ή έστω τα αθλητικά σας παπούτσια, και ακολουθήστε τις διαδρομές στις όχθες της, για να απολαύσετε το μεγαλείο της λίμνης από οπτικές γωνίες που λίγοι έχουν υπ’ όψιν. Αναλυτικές οδηγίες για να κάνετε τον γύρο της λίμνης με το ποδήλατο, αλλά και έναν λεπτομερέστατο χάρτη GPS, θα βρείτε στο PlanetBike.gr. Εξυπακούεται ότι μετά τις ηλιόλουστες βόλτες, θα κάνετε την απαραίτητη στάση για καφεδάκι στο Fragma απολαμβάνοντας αφ’υψηλού τα γαλήνια νερά της λίμνης, ενώ για να γεμίσετε το στομάχι σας όπως του… αρμόζει, έχουμε να σας προτείνουμε τα καλύτερα.

 

Πού θα φάτε: Στο Καλέντζι, περί τα δύο χιλιόμετρα από τη λίμνη, θα βρείτε το φημισμένο Argentina, του οποίου οι λάτρεις ορκίζονται ότι σερβίρει τις καλύτερες μπριζόλες που δοκιμάσατε ποτέ. Τα κλασικά ορεκτικά –πατάτες, κολοκυθάκια, τζατζίκι κλπ– είναι επίσης νόστιμα, αλλά μην παρασυρθείτε και… μπουκώσετε, γιατί το κρέας είναι πραγματικά όλα τα λεφτά. Αν είστε από τους ανυπόμονους τύπους, καλό θα είναι να κάνετε ένα τηλεφώνημα στο 22940 66476 ξεκινώντας, καθότι το ψήσιμο απαιτεί περί την μία ώρα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)