Ένα από τα πιο περίεργα μουσεία της Ελλάδας: Το Σπίτι της Σκιάς στην Ξάνθη

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Τέτοιο Σπίτι-μουσείο είναι σίγουρο ότι δεν το έχετε ξανακούσει, αλλά ούτε και θα πιστεύατε ότι υπάρχει. Και όχι άδικα, αφού είναι από τα πιο «παράξενα», αλλά συγχρόνως και από τα πιο εντυπωσιακά, που θα ενθουσιάσει ακόμη και τον πιο δύσκολο επισκέπτη. Μην περιμένετε κάτι μεγάλο σε μέγεθος, αλλά είναι σίγουρο, ότι όχι μόνο θα εντυπωσιαστείτε από την ευφυΐα του δημιουργού καλλιτέχνη, αλλά και θα προβληματιστείτε… Έχουμε μάτια, αλλά δυστυχώς δεν τα βλέπουμε όλα..
Το «Σπίτι της Σκιάς- The House of Shadow» δημιουργήθηκε για να στεγάσει τα έργα σκιάς του καλλιτέχνη Τραντάφυλλου Βαϊτση (http://www.vaitsis.com/). Αποτελείται από δύο βασικούς χώρους: το εργαστήριο-πωλητήριο, όπου φτιάχνονται χειροποίητα δώρα, μπλουζάκια, κοσμήματα, διακοσμητικά, φωτιστικά σκιάς, αλλά και έργα τέχνης, τα περισσότερα φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, και την έκθεση. 
skia1
Στον εκθεσιακό χώρο, μπορεί κανείς να δει γλυπτά από σκουπίδια, τα οποία όταν φωτιστούν κατάλληλα παράγουν αναγνωρίσιμες μορφές σκιάς. Η γενικότερη φιλοσοφία των έργων αυτών προσεγγίζεται στη θεώρηση των αντικειμένων, των καταστάσεων, των γεγονότων από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Η «απρόβλεπτη» σκιά κάθε έργου υποδεικνύει την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε για να κατανοήσουμε οτιδήποτε μας προβληματίζει ή ακόμα και ότι θεωρούμε δεδομένο.
skia2
Όπως εξηγεί ο κ. Βαϊτσης : « Αυτό που βλέπουμε, είναι πάντοτε λιγότερο από αυτό που κοιτάμε. Κάθε αντικείμενο, κάθε κατάσταση, κάθε γεγονός έχουν διαστάσεις και παραμέτρους, οι οποίες δεν είναι ορατές ή εύκολα αντιληπτές. Το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα, η υφή, η σιωπή, ο θόρυβος, η ένταση, η απλότητα, η πολυπλοκότητα, η φωτεινότητα και πολλά άλλα. είναι παράγοντες που φανερώνουν ή κρύβουν μηνύματα-σκέψεις, υποδεικνύουν δρόμους, αποκαλύπτουν νέες διαστάσεις. Χτίζω πάνω σε αυτές τις σκέψεις. Κάνω ορατό το αόρατο.. Δείτε αυτό που δεν φαίνεται.. Γεννήθηκα.. μεγαλώνω, θα πεθάνω, έως τότε όμως, θα δημιουργώ..»
skia3
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι, από μια κατασκευή μπορούν να βγουν ταυτόχρονα δύο διαφορετικές σκιές στην απεικόνιση στον τοίχο !
skia6
Αξίζει να επισκεφτείτε αυτό το ιδιαίτερα ενδιαφέρον σπίτι-μουσείο. Θα στηρίξετε ένα νέο καλλιτέχνη, αλλά και θα βλέπετε πλέον τις εικόνες της ζωής σας, από άλλη οπτική γωνία.
skia7
Το «Μουσείο Σκιάς» βρίσκεται στο κέντρο της Ξάνθης στην οδό Μαυρομιχάλη 3.
skia5

skia8

skia9

skia10

skia11

skia12

skia13

skia14

skia15

Πηγή
http://e-didaskalia.blogspot.com/

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)