Διαγράφονται 180.000 «αιώνιοι» φοιτητές εντός του έτους

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Διαγράφονται 180.000 «αιώνιοι» φοιτητές εντός του έτους
Τέλος στη φοίτηση χωρίς όρια σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Εντός του έτους αναμένεται να χάσουν τη φοιτητική τους ιδιότητα 180.000 φοιτητές, εκ των οποίων οι 70.000 σε ΤΕΙ, καθώς όσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί πριν από το 2006, πρέπει να προσπαθήσουν πολύ, για να πάρουν το πολυπόθητο πτυχίο εντός τους έτους.
Ως γνωστόν, δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός για την απόκτηση του πτυχίου και ο φοιτητής μπορεί να έχει τη φοιτητική ιδιότητα για πάντα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στα ΑΕΙ απ' όλη τη χώρα, τέσσερις στους δέκα φοιτητές καθυστερούν σημαντικά ή έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους, ενώ μόλις ο ένας στους δέκα καταφέρνει να αποκτήσει εγκαίρως το πτυχίο του.
Σύμφωνα πάντως με την ανάλυση των στοιχείων, οι «ενεργοί» φοιτητές υπολογίζονται στους 230.000. «Πρωταθλητές» στους αιώνιους φοιτητές είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολουθούν το Πάντειο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας οι «αιώνιοι» φοιτητές υπολογίζονται περίπου σε 3.000, ενώ περίπου 2.500 υπολογίζεται οτι είναι οι '"αιώνιοι" φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, από τους 596.000 φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ οι 300.000 χαρακτηρίζονται μη ενεργοί, καθώς έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι να έχουν καθυστερήσει να πάρουν το πτυχίο τους.
Από αυτούς υπολογίζεται ότι περίπου 180.000 πρέπει διαγραφούν από τα ιδρύματα, με βάση το νέο νόμο. Από τους 178.826 που καταγράφονται, οι περισσότεροι είναι άντρες (98.887). Ο αριθμός στη συγκεκριμένη κατηγορία (άνδρες φοιτητές) αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά 3,4%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3.227 άτομα.
Οι πρυτάνεις από την πλευρά τους, παρά το γεγονός ότι τάσσονται υπέρ του ξεκαθαρίσματος των μητρώων, ζητούν να μην πληγούν φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα έξοδα των σπουδών τους.
Οι πρυτάνεις ζητούν να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για όλους όσοι είναι κοντά στο όριο της δεκαετίας, ενώ όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να διαγραφούν αυτοί που είναι «συνταξιούχοι φοιτητές».
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το Δεκέμβριο του 2013 μεταξύ αποφοίτων του ΤΕΙ Αθήνας, δύο είναι οι σημαντικότεροι λόγοι, για τους οποίους καθυστερούν οι φοιτητές να πάρουν το πτυχίο τους.
1. Οι απόφοιτοι σε ποσοστό 35,2% ανέφεραν ως βασικότερη αιτία ότι εργάζονται με πλήρες ωράριο, ενώ το 23,7% τόνισε ότι εργάζεται με μερική απασχόληση.
2. Ποσοστό που αγγίζει το 14% απάντησε ότι «αποσυντονίστηκε» κατά τη διάρκεια των σπουδών τους από τις συνεχείς απεργίες και καταλήψεις, ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό αποφοίτων ανέφερε πως «εξ αρχής γνώριζαν ότι ακόμα και ως πτυχιούχοι δεν θα είχαν εξασφαλισμένη θέση στην αγορά εργασίας».
Από το σύνολο των ερωτηθέντων (περισσότεροι από 900 φοιτητές συμμετείχαν στην έρευνα) , 252 άτομα απάντησαν ότι πήραν πτυχίο στα τέσσερα χρόνια (26,1%), 244 άτομα στα πέντε (25,3%), 215 άτομα στα έξι χρόνια (22,3%), 116 στα οκτώ χρόνια (12%), 70 άτομα στα 10 (7,3%) και πάνω από 10 χρόνια μένουν στο Πανεπιστήμιο 64 άτομα (6,6%).
Σύμφωνα με το νέο νόμο-πλαίσιο, από το 2014 οι «αιώνιοι» φοιτητές χάνουν αυτοδικαίως τη φοιτητική τους ιδιότητα.
Με το νέο νόμο όσοι φοιτητές εισάγονται από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και μετά θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα μόνο για 12 εξάμηνα, αν πρόκειται για σχολές με διάρκεια σπουδών τα 4 έτη και 14 εξάμηνα, αν η σχολή τους έχει διάρκεια σπουδών τα 10 εξάμηνα, όπως συμβαίνει με τη γεωπονία και πολυτεχνικά τμήματα.
Για τμήματα με μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών, όπως η Ιατρική, το μέγιστο χρονικό διάστημα για τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας είναι τα 16 εξάμηνα.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)