Ρώτα - Μάθε: Νέα πρωτοποριακή υπηρεσία από την Ηλεκτρονική Διδασκαλία!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
3
Νέα πρωτοποριακή υπηρεσία από την Ηλεκτρονική Διδασκαλία! 

Για άλλη μια φορά το e-didaskalia.blogspot.gr πρωτοπορεί και φέρνει πραγματικά τον δάσκαλο στον υπολογιστή σου! 

Ρώτησε ό,τι σε απασχολεί πάνω σε όλα τα μαθήματα του Δημοτικού ή στα φιλολογικά μαθήματα του Γυμνασίου και του Λυκείου! 

Στείλε την απορία σου, τον προβληματισμό σου ή ζήτα απλά μια συμβουλή διδασκαλίας μέσω της φόρμας επικοινωνίας παρακάτω και σε λιγότερο από μία μέρα θα έχεις την απάντηση στον υπολογιστή σου!



Όνομα:
E-mail:
Μήνυμα:

Δημοσίευση σχολίου

3Σχόλια
  1. Μπορείς να μου πεις σε παρακαλώ καμιά συμβουλή για να πυκνώσω τον λόγο μου, όταν κάνω περίληψη; Πάντα οι περιλήψεις μου βγαίνουν μεγάλες! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ένα ζήτημα που είμαι σίγουρος πως απασχολεί πολλούς. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές σύπτυξης του λόγου. Θα σου παραθέσω εδώ μερικές πολύ χρήσιμες από αυτές:

      Αντικαθιστούμε μια απαρίθμηση με ένα περιεκτικό όρο: ο τύπος, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, το διαδίκτυο = τα μέσα ενημέρωσης (-5 λέξεις).

      Αντικαθιστούμε μια περίφραση με μία λέξη: οι απαίδευτοι κυρίως είναι αυτοί που έχουν προκαταλήψεις = οι απαίδευτοι κυρίως είναι προκατειλημμένοι (-3 λέξεις).

      Καταργούμε την έμφαση (αν βέβαια αυτή η αλλαγή μας επιτρέπει να μείνουμε πιστοί στο κείμενο): Η εκπαίδευση είναι εκείνη η οποία παραμελείται ιδιαίτερα και ανεπίτρεπτα από το κράτος = Η εκπαίδευση παραμελείται ανεπίτρεπτα από το κράτος (-6 λέξεις).

      Αντικαθιστούμε μια σχέση αιτίου - αποτελέσματος ανάμεσα σε δύο προτάσεις με άνω τελεία: Ο ρόλος της οικογένειας στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού έχει περιοριστεί σημαντικά γιατί παράγοντες όπως το σχολείο ή η τηλεόραση επεμβαίνουν καθοριστικά στον τομέα = Ο ρόλος της οικογένειας στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού έχει περιοριστεί σημαντικά το σχολείο και η τηλεόραση επεμβαίνουν καθοριστικά σε αυτόν τον τομέα (- 3 λέξεις).

      Αντικαθιστούμε ένα προθετικό σύνολο με ένα επίρρημα: συμπεριφέρθηκε με πολύ μεγάλη σκληρότητα και απανθρωπιά = συμπεριφέρθηκε πολύ σκληρά και απάνθρωπα (-2 λέξεις).

      Καταργούμε τις συμπληρωματικές προτάσεις. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα επίρρημα, ένα απαρέμφατο, ένα ουσιαστικό, μια παράθεση: είναι φανερό πως το πρόβλημα έχει οξυνθεί και η κατάσταση επιβάλλει την ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών = η όξυνση του προβλήματος επιβάλλει την ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών (-6 λέξεις).

      Αντικαθιστούμε την παθητική σύνταξη με την ενεργητική: σημαντικές αποφάσεις ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό = ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σημαντικές αποφάσεις (-1 λέξη).

      Αντικαθιστούμε ένα αρνητικό ρήμα με το αντίστοιχο καταφατικό: δε δέχτηκε να συμβιβαστεί με την υπάρχουσα κατάσταση = αρνήθηκε να συμβιβαστεί με την υπάρχουσα κατάσταση (-1 λέξη).

      Αντικαθιστούμε μια αναφορική πρόταση με ένα επίθετο: πρέπει να στιγματίζεται ο πολιτικός εκείνος που ενώ δίνει υποσχέσεις δεν τις εκπληρώνει = πρέπει να στιγματίζεται ο δημαγωγός πολιτικός (-7 λέξεις).

      Αντικαθιστούμε μια δευτερεύουσα πρόταση (χρονική, αιτιολογική, υποθετική κ.α) με ένα επίθετο ή μια μετοχή στην αρχή της πρότασης ή με ένα προθετικό σύνολο: επειδή οι κυβερνήσεις αδιαφόρησαν για το ζήτημα, αυτό διαιωνίστηκε = εξαιτίας της αδιαφορίας των κυβερνήσεων το ζήτημα διαιωνίστηκε (-1 λέξη).

      Αποφεύγουμε τον πλάγιο λόγο και πολύ περισσότερο τη χρήση παρελθοντικού χρόνου. Δεν γράφουμε π.χ. Ο αρθρογράφος υποστήριξε ότι... ΑΛΛΑ η αλόγιστη επέμβαση στη φύση, υποστηρίζει ο αρθρογράφος, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την ανθρωπότητα (-1 λέξη).

      Αποφεύγουμε τις ερωτήσεις, ευθείες και πλάγιες και τις αποδίδουμε με προτάσεις κρίσεως, διότι έτσι ο λόγος γίνεται συντομότερος: υπάρχει πλέον κανείς σήμερα που να πιστεύει ότι η βία και η ανομία πρέπει να αντιμετωπίζονται από το κράτος με βία; = η βία και η ανομία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται από το κράτος με βία (-7 λέξεις).

      Περισσότερα για την περίληψη μπορείς να βρεις εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html

      Διαγραφή
  2. re paidia sas parakalw oxi mono egw alla ki alla paidia balte ki alla mathimata (agglika,gallika,germanika,k.a)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου