Η ιστορία του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Το χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει μια μεγάλη ιστορία και είναι το πιο διαδεδομένο έθιμο στους λαούς.
Οι πρώτοι που στόλισαν δέντρο ήταν οι Βίκινγκς. Οι Βίκινγκς χρησιμοποιούσαν δέντρο στις τελετές τους ως σύμβολο αναγέννησης, επίσης στην Αγγλία και τη Γαλλία οι Δρυίδες στόλιζαν βελανιδιές με διακοσμητικά, κεριά και φρούτα ως δείγμα λατρεία στους θεούς. Ακολούθησαν και άλλοι, όπως Κινέζοι, Εβραίοι και Αιγύπτιοι που έφτιαχναν στεφάνια και γιρλάντες για τα αειθαλή δέντρα που τα είχαν ως σύμβολα αιώνιας ζωής.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως τα Σατουρνάλια είναι ο πρόδρομος των Χριστουγέννων. 
Τον 4ο μ.Χ αιώνα καθιερώθηκε η 25η Δεκεμβρίου ως η ημέρα της γέννησης του Χριστού και όλοι στόλιζαν δέντρα για τον εορτασμό του. 
Ως σύμβολο καθιερώθηκε από τον Άγιος Βονιφάτιος τον 8ο αιώνα μ.Χ. Στη χώρα μας το έθιμο το έφεραν οι Βαυαροί και στην Ελλάδα για πρώτη φορά στολίστηκε δέντρο στα Ανάκτορα του Όθωνα το 1833.

Παλαιότερα στόλιζαν Χριστόξυλο στα χωριά της Βορείου Ελλάδος. Κάθε Χριστούγεννα έβαζαν ένα μεγάλο κούτσουρο από άγρια κερασιά, πεύκο ή ελιά στο τζάκι όπου θα έκαιγε για όλο το 12ήμερο των γιορτών από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα. 
Σύμφωνα με την παράδοση φέρνει καλοτυχία και κυρίως προστατεύει το σπίτι από τους καλικάντζαρους που μπαίνουν από τις καμινάδες και κλέβουν ή κάνουν ζημιές στο νοικοκυριό.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)