Επαγγέλματα με θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Ένα από τα αγωνιώδη ερωτήματα μαθητών και γονέων, είναι ποια επαγγέλματα αναμένεται να έχουν θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας μελλοντικά.
Συνοψίζοντας στοιχεία από τρεις αξιόλογες μελέτες, του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Κατσανέβα Θεόδωρου, της εταιρείας Alec North  και την  έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Κατάρτιση με τίτλο "Skills Supply and demand in Europe" μπορούμε να κάνουμε τις ακόλουθες επισημάνσεις.
Επαγγέλματα που συνδέονται με την Πληροφορική και τις Νέες Τεχνολογίες θα παράγουν και μελλοντικά περιζήτητες ειδικότητες από τη στιγμή μάλιστα που προκύπτουν διαρκώς νέα πεδία. Προγραμματιστές,  αναλυτές συστημάτων, ειδικοί στη ανάπτυξη εφαρμογών, μηχανικοί λογισμικού, υποστηρικτές βάσεων δεδομένων και γενικότερα στελέχη που επικαιροποιούν διαρκώς τις γνώσεις τους θα έχουν θέση και στη μελλοντική αγορά εργασίας.
Επαγγέλματα που σχετίζονται με την ειδική αγωγή και την πρόνοια όπως ο ειδικός παιδαγωγός, ο εργοθεραπευτής, ο λογοθεραπευτής, ο κοινωνικός λειτουργός  και γενικότερα επαγγέλματα που σχετίζονται με την περίθαλψη, δεδομένης της ανόδου του προσδόκιμου ζωής αλλά και του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την ειδική εκπαίδευση, προδιαγράφουν θετικούς δείκτες.
Ειδικότητες που φαντάζουν να έχουν άνθηση μελλοντικά επίσης, είναι βιοτεχνολόγοι, βιογενετιστές, μηχανικοί ενεργειακών τεχνολογιών αλλά και ειδικότητες που σχετίζονται με εναλλακτικές μορφές ενέργειας, με ενεργειακή μηχανική αλλά και χημικοί μηχανικοί και γενετικοί προγραμματιστές.
Θετικές είναι επίσης οι προοπτικές επαγγελμάτων στον τομέα της οικονομίας, εφόσον συνδυάζουν τις οικονομικές σπουδές με την καλή γνώση της πληροφορικής.
Στον πρωτογενή τομέα, μάλλον θετικές είναι οι προοπτικές στελεχών που κατέχουν εξειδίκευση στα πλαίσια των σύγχρονων ανταγωνιστικών απαιτήσεων της γεωργίας, της αλιείας και συναφών κλάδων. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις του γεωπόνου οικολογικής γεωργίας, του ιχθυολόγου, του ιχθυοπαθολόγου, του παραγωγού θερμοκηπίων, του τεχνολόγου αρδεύσεων, κ.α. Στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών υπάρχουν καλές προοπτικές για τους τεχνολόγους τροφίμων, ενώ παρόμοιες διαπιστώσεις ισχύουν για τους ελεγκτές ποιότητας, τους τεχνολόγους αντιρρύπανσης κλπ.
Καταλήγοντας, αυτό που πρέπει να σταθμίσει ο κάθε ενδιαφερόμενος είναι πως παράμετροι όπως η μεταπτυχιακή εξειδίκευση, ο τόπος εργασίας αλλά και οι προσωπικές δεξιότητες είναι στοιχεία που συντελούν στην απασχολησιμότητα και θα πρέπει να συνυπολογιστούν πέρα από τις προοπτικές του κάθε επαγγελματικού κλάδου.

συντάκτης
ΤΑΟΥΣΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ            
σύμβουλος σταδιοδρομίας EMPLOY,  υπ. Διδάκτωρ Α.Π.Θ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)