ΠΕΚΑΠ: Το Υπ. Παιδείας συνεχίζει να υποβαθμίζει την πληροφορική στο δημόσιο σχολείο!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Αθήνα, 24/08/2013


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Υπ. Παιδείας συνεχίζει να υποβαθμίζει την πληροφορική στο δημόσιο σχολείο!

Το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου “Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις”, καταργεί ουσιαστικά τα μαθήματα πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο, αφαιρώντας όλα τα συναφή με το αντικείμενο μαθήματα από τη Β' και Γ' Λυκείου, συμπεριλαμβανομένου και του επί 15 χρόνια πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος “Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον”, παρά τις αντιδράσεις της κοινωνίας, πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών κ.ά., οι οποίοι ζητούν για  όλες τις τάξεις του Λυκείου μάθημα γενικής παιδείας, και πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα κατεύθυνσης στην Γ' Λυκείου.


Σε συνέχεια της επίθεσης που δέχεται η Πληροφορική στη Δημόσια Εκπαίδευση, με νέα Υπουργική Απόφαση δεν εφαρμόζεται το νέο πρόγραμμα σπουδών της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο, το οποίο βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή εδώ και δύο χρόνια,  προβλέπει 2ωρο μάθημα πληροφορικής σε κάθε τάξη και αξιολογήθηκε θετικά από το Ι.Ε.Π. (πρώην Παιδαγωγικό Ινστιτούτο). Το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται από το 2011 με χρήματα του ελληνικού κράτους και του Ε.Σ.Π.Α., εν μία νυχτί αποφασίστηκε να μην εφαρμοστεί, παρά τη θετική αξιολόγησή του! Δυστυχώς, η μη εφαρμογή του, χωρίς μάλιστα καμία βάσιμη αιτιολογία, θα επιφέρει την ποινή της επιστροφής στην Ε.Ε. των χρημάτων που δαπανήθηκαν, ποσό που πάλι θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Σε πλήρη αντιδιαστολή με τα παραπάνω, το Υπουργείο αναφέρει συνεχώς τη σχεδιάζομενη πιστοποίηση στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, με στόχο ουσιαστικά αυτή να επιτυγχάνεται παράλληλα με την ολοκλήρωση της φοίτησης στο Γυμνάσιο. Η Ένωσή μας καταρχάς χαιρετίζει την πρωτοβουλία δημιουργίας δημόσιου πλαισίου πιστοποίησης δεξιοτήτων, αλλά δυστυχώς η εκπαίδευση των μαθητών αφήνεται βορά στον ιδιωτικό τομέα, αφού σε ένα μονόωρο μάθημα γυμνασίου δεν προλαβαίνει να διδαχθεί ο μαθητής σωστά τα προβλεπόμενα για την βαθμίδα αυτή.

Σε συνέχεια λοιπόν των παρεμβάσεών μας, καλούμε τον Υπουργό και την επιτροπή που επεξεργάζεται το σχεδιασμό να προχωρήσουν:

-        στην εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος στην Πληροφορική στο σύνολο των γυμνασίων της χώρας, με 2ωρο εργαστηριακό μάθημα σε κάθε τάξη.

-        πρόβλεψη για σπάσιμο του τμήματος, είτε με άλλο μάθημα είτε σε δύο εργαστήρια πληροφορικής, ώστε να έχει αποτέλεσμα η εργαστηριακή εξάσκηση.

-        ονομασία μαθήματος Πληροφορική για όλες τις τάξεις του γυμνασίου

-        ύπαρξη προαιρετικών ωρών διδασκαλίας για τους μαθητές που ενδιαφέρονται να πιστοποιηθούν στις Τ.Π.Ε., εκτός των βασικών ωρών διδασκαλίας.

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν είναι δυνατό η κυβέρνηση να γυρίζει την πλάτη της στις σύγχρονες επιστήμες και να σπρώχνει την ελληνική οικογένεια στην οικονομική αφαίμαξη.



Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)