Στο «κόκκινο» τα ΑΕΙ από τη διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
1
Στα σχολεία πνέει εφέτος κλίμα «πολέμου», στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όμως κλίμα απογοήτευσης και αδυναμίας. Κι αυτό μπορεί να αποδειχθεί τελικά πιο επικίνδυνο για την ομαλή λειτουργία τους. Το νέο «κύμα» της διαθεσιμότητας που θα παρασύρει αυτή την φορά 1.765 διοικητικούς υπαλλήλους (κυρίως αορίστου χρόνου) έχει δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας. Οι Σύγκλητοι των Ιδρυμάτων τοποθετούνται αυτές τις ημέρες η μια μετά την άλλη επί του θέματος, ενώ οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων θα καταθέσουν τις απόψεις τους στην έκτακτη Σύνοδο πρυτάνεων που θα γίνει στο τέλος Αυγούστου στην Κέρκυρα.
Μελέτες στα συρτάρια
Ήδη το θέμα συνδέεται πολιτικά από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ με την προκήρυξη έργου με δικαιούχο το υπουργείο Παιδείας που, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του κόμματος, προκηρύχθηκε το 2012 για την αναβάθμιση των διοικητικών υπηρεσιών όλων των Ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας και προϋπολογισμό 37 εκατομμύρια ευρώ… Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κόμματος, το έργο αυτό τελικά αποδείχθηκε χωρίς αποτέλεσμα, ανέλαβαν και κάποιες ιδιωτικές εταιρείες μελετών να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη (road map) για κάθε πανεπιστήμιο και παρέδωσαν τελικά μελέτες γενικόλογες, χωρίς προτάσεις περί των λειτουργικών διαδικασιών. Και εκείνες που συντάχθηκαν από Πανεπιστήμια όμως, παρέμειναν στα «συρτάρια». Η παράταξη των πανεπιστημιακών του ίδιου κόμματος, Αριστερή Μεταρρύθμιση, κάνει λόγο για «πολιτικά ανεύθυνη και τραγική» απόφαση του υπουργείου Παιδείας να θέσει σε διαθεσιμότητα προσωπικό των πανεπιστημίων χωρίς την προηγούμενη αξιολόγηση των δομών του.
Πάντως, όπως προκύπτει από πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας, αφού ζητήθηκε πρώτα από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να υποδείξουν υπαλλήλους προς απόλυση (κάτι που δεν έκαναν), θα προχωρήσει εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου σε οριζόντιες διαθεσιμότητες διοικητικών υπαλλήλων με δείκτες αναλογίας διοικητικών υπαλλήλων ανά εκπαιδευτικό προσωπικό και φοιτητές.
«Εμείς είχαμε συντάξει με μηδενικό κόστος πρόταση σχετική με την επικαιροποίηση των διοικητικών μας υπηρεσιών αλλά δεν ελήφθη υπόψιν» λέει σχετικά η αναπληρωτή πρύτανη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κυρία Τόνια Μοροπούλου. Δηλώνει ότι το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει με αντίστοιχες μεθόδους και ότι υποβαθμίζεται επιστημονικά και ακυρώνεται κατ επιλογή από την κυβέρνηση.
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η αναστάτωση τις τελευταίες ημέρες είναι μεγάλη, καθώς κανείς δεν ξέρει ποιός μένει και ποιός φεύγει… Ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης είχε συνάντηση στις αρχές του μήνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ την Τετάρτη συναντήθηκε και με τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για τα ζητήματα της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας των διοικητικών υπαλλήλων.
Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας δηλώθηκε ότι το μέτρο αφορά σε όλα τα Πανεπιστήμια και Τ. Ε. Ι. της χώρας χωρίς, ωστόσο, να έχει καταλήξει σε σχετικό επιμερισμό. Ο πρύτανης του Ιδρύματος επισήμανε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν σε διοικητικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο, ενώ ο υπουργός Παιδείας επιφυλάχθηκε για την οριστική απάντησή του. Το θέμα θα συζητηθεί στην Σύγκλητο του Ιδρύματος την ερχόμενη Τρίτη 27 του μήνα.
Σε ετοιμότητα στο Αριστοτέλειο
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το θέμα συζητήθηκε στην Σύγκλητο που συνεδρίαση έκτακτα για το θέμα. «Το Πανεπιστήμιο μας αδυνατεί να λειτουργήσει και η Πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούν να πάρουν πλέον προσωπικό από τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας» λέει σχετικά στο «Βήμα» ο πρύτανης του Ιδρύματος κ.Γιάννης Μυλόπουλος. «Ζητάμε συνάντηση με το υπουργείο Παιδείας και είμαστε σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο» αναφέρει.
«Ο ανορθολογικός τρόπος ανάπτυξης της δημόσιας διοίκησης δεν δικαιολογεί οριζόντια,σπασμωδικά και άδικα μέτρα αμφιβόλου ορθότητας και αποτελεσματικότητας, που όταν εφαρμόζονται στα Πανεπιστήμια, χωρίς όραμα Παιδείας, επιφέρουν συρρίκνωση και αδυναμία λειτουργίας» αναφέρεται στο ψήφισμα που εξέδωσε η Σύγκλητος του Ιδρύματος. «Η διαθεσιμότητα, άλλωστε, έχει ήδη πλήξει καίρια και παράλογα το ΑΠΘ από τις αρχές του 2013 με την απώλεια 81 υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ, οι οποίοι δεν έχουν αναπληρωθεί» αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.
«Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αναλαμβάνοντας την ιστορική ευθύνη της ακαδημαϊκής λειτουργίας του, δεν μπορεί να αποδεχτεί κανένα μέτρο που υποβαθμίζει την ποιότητα του ακαδημαϊκού του έργου, καταδικάζοντας τις επερχόμενες γενιές σε χαμηλότερου επιπέδου σπουδές» τονίζουν τα μέλη της Συγκλήτου του Ιδρύματος.
Σχετικά με τα θέματα του «οδικού χάρτη» του, το ΑΠΘ αναφέρει ότι εδώ και ένα εξάμηνο «α) έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό την αξιολόγηση του διοικητικού του προσωπικού, β) έχει αποτυπώσει την υπάρχουσα κατάσταση, αξιολογώντας τις δομές και τις υπηρεσίες του και γ) έχει ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας την κάλυψη των αναγκών του για 382 διοικητικούς υπαλλήλους, διαφόρων κατηγοριών» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου