Βάσεις 2013: Σε σχολές με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στράφηκαν οι επιτυχόντες- Πτώση σε Πολυτεχνικές και Οικονομικές σχολές

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Τέλος δόθηκε στην αγωνία χιλιάδων μαθητών με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της Ελλάδας, με τις παραδοσιακά υψηλές σχολές όπως η Νομική και η Ιατρική να πέφτουν, ενώ αντίστοιχα οι στρατιωτικές σχολές και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων σημείωσαν άνοδο.

Οι υποψήφιοι, έδωσαν προτεραιότητα στο μηχανογραφικό...
που υπέβαλαν σε σχολές οι οποίες υπόσχονται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, με τις χαρακτηριστικά «δύσκολες» σχολές από όλα τα επιστημονικά πεδία να μένουν μακριά από τις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων. Είναι ενδεικτικό ότι η Ιατρική Σχολή Αθηνών έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 19.000 μόρια, ενώ συνολικά 338 τμήματα παρουσίασαν πτώση.

Παράλληλα, σημειώθηκε μείωση στους υποψήφιους οι οποίοι κατέθεσαν μηχανογραφικό το 2013 σε σχέση με το 2012, καθώς πέρυσι υπέβαλλαν μηχανογραφικό 116.173 υποψήφιοι, ενώ φέτος υπέβαλλαν 104.988 υποψήφιοι, εκ των οποίων περίπου το 30% δεν εισήχθη σε καμία σχολή (εισήχθησαν συνολικά 71.672 απόφοιτοι Λυκείου). Επίσης, οι κενές θέσεις στα Πανεπιστήμια εινια 836, ενώ το 2012 ήταν 1.150.

Δείτε εδώ, αναλυτικά τις βάσεις εισαγωγής

Τι θα ισχύσει με τις μετεγγραφές

Αλλο ένα «καυτό» ζήτημα το οποίο απασχολεί γονείς και μαθητές, είναι αυτό των μετεγγραφών καθώς οι φετινοί επιτυχόντες έχουν τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν και υπάγονται στις κατηγορίες που προβλέπει το υπουργείο Παιδείας, να καταθέσουν αιτήσεις μετεγγραφής.

Δικαίωμα μετεγγραφής, έχουν όσοι έχουν εισαχθεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση τα σχολικά έτη 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013 εφόσον κατά το έτος 2011 το ετήσιο εισόδημά τους και των μελών της οικογένειάς τους δεν ξεπερνούσε το ποσό των 7.500 ευρώ κατά κεφαλήν. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, για υποψηφίους με συγκεκριμένα θέματα υγείας και για παιδιά με γονείς οι οποίοι έχουν μείνει περισσότερο από 10 μήνες άνεργοι, το ποσό διπλασιάζεται στα 15.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

Τα κριτήρια μετεγγραφής κατατάσσονται ως εξής:

Το εισόδημα του υποψηφίου και της οικογένειάς του
Εάν πάσχει από συγκεκριμένες παθήσεις
Εάν έχει αδέλφια ενεργούς φοιτητές
Εάν οι γονείς του υποψηφίου πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις
Εάν είναι θύμα τρομοκρατίας
Τα μόρια εισαγωγής του υποψηφίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)