Με αξιολόγηση μέσω ΑΣΕΠ γεμίζουν οι «δεξαμενές» της διαθεσιμότητας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Στη μάχη της επιτάχυνσης των διαδικασιών για καταργήσεις, συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις δομών έχουν ριχτεί οι υπουργοί μετά και την εντολή του πρωθυπουργού για γρήγορες κινήσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα βγει εκτός των χρονοδιαγραμμάτων.
Η συμφωνία με την τρόικα περιλαμβάνει 4.000 απολύσεις και ένταξη στη διαθεσιμότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων ώς το τέλος του 2013.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντάται σήμερα, Τετάρτη με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Γιώργο Βέη.
Το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με Το Βήμα, προβάλλεται ως εχέγγυο των προθέσεων της κυβέρνησης να βάλει κανόνες στην αξιολόγηση για πιο δίκαιη μείωση και κατανομή προσωπικού. Πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι προσπάθειες, ακόμα και αν μερικές φορές ενέχουν στοιχεία οριζόντιων παρεμβάσεων, πρέπει «να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιες».
Εν τω μεταξύ, και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης κινήθηκε άμεσα μετά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, ώστε να ενημερώσει ότι προχώρησε ήδη στην αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, με μείωση οργανικών μονάδων που θα επιφέρει και δημοσιονομικό όφελος.
Με το νέο οργανόγραμμα στη Γενική Γραμματεία Ισότητας θα είναι κατά 17 λιγότερες οι οργανικές θέσεις (από 25 μένουν οκτώ) και αντίστοιχα συρρικνωμένες οι θέσεις ευθύνης (καταργούνται οι 17 από τις 25), ενώ συγχωνεύονται σε δύο οι πέντε διευθύνσεις, καταργείται η θέση του γενικού διευθυντή και μειώνονται σε έξι από 19 που ήταν τα τμήματά της.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η αξιολόγηση δομών και προσωπικού στους ΟΤΑ θα τεθεί στην αιχμή του δόρατος. Άλλωστε έχει καταστήσει σαφές ότι μόνο εάν προχωρήσει αυτή η διαδικασία, οι δήμοι δεν θα αποτελέσουν για μια ακόμα φορά «δεξαμενή» για να βρεθεί η κυβέρνηση εντός μνημονιακών στόχων σχετικά με διαθεσιμότητα και απολύσεις προσωπικού.
Την ίδια ώρα αναμένεται ότι θα προωθηθεί η εφαρμογή της ενδοδημοτικής μετακίνησης δημοτικών υπαλλήλων, ενώ δεν έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες το ενδεχόμενο να γίνουν καταργήσεις/συγχωνεύσεις δημοτικών φορέων και νομικών προσώπων ΟΤΑ.
Την ίδια ώρα αναστάτωση υπάρχει στον χώρο της υγείας και της εκπαίδευσης, ενώ οι καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και σε άλλους τομείς (π.χ. αμυντική βιομηχανία) προκαλούν προβληματισμό και αντίδραση εργαζομένων.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)